Neustrašive žene I svetskog rata i večite heroine

Živimo u vremenu gde se značajnih i velikih ljudi setimo samo kada su godišnjice i obeležavanja. Nekoliko Srpkinja bile su hrabri borci u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Milunka Savić

Srpska heroina balkanskog rata i Prvog svetskog rata, žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratova. Kao dobrovoljac, u balkanskim ratovima se borila preobučena u muškarca pod imenom Milutin Savić.

milunka savic 03  milunka savic 02

Колубарска битка

kolubrska bitka 1Једна од најзначајнијих битака Првог светског рата вођена је у новембру и децембру 1914. године. Рат је вођен између војске Краљевине Србије и Аустроугарске. На фронту дужине од скоро 200 километара Колубарска битка (позната и као Сувоборска битка) окончана је успешном противофанзивом Прве армије коју је предводио генерал Живојин Мишић.  

Deca u I svetskom ratu

deca 06deca 01Momčilo Gavrilović je bio podnarednik Šestog artiljerijskog puka Drinske divizije i najmlađi podoficir na svetu u toku Prvog svetskog rata. Bio je učesnik Solunskog fronta gde je i ranjen. Posle cerske bitke, 1914. godine, sa osam godina je stekao čin kaplara, a vojvoda Živojin Mišić ga je na Kajmakčalanu, 1916. godine, u desetoj godini unapredio u čin podnarednika.

Albanska golgota

02 kroz albaniju

Uobičajen naziv za povlačenje srpske vojske preko Albanije i Crne Gore tokom Prvog svetskog rata je Albanska golgota (po Hristovom stradanju na brdu Golgota kod Jerusalima). Na ovaj potez komanda je bila primorana pod pritiskom velike austro-ugarske, nemačke i bugarske ofanzive, presecanja komunikacija i izostanka planiranog prodora saveznika iz Soluna.

Stanje srpske vojske bilo je izuzetno nepovoljno. Vladao je opšti zamor; slaba ishrana, nedostatak ratne opreme, a pristizala je zima. Ipak, vojno-političko vođstvo Srbije nije želelo da napusti rat na strani saveznika. Uzevši Niš i Skoplje, neprijateljske sile su ostvarile svoj strateški cilj i uspostavile kopnenu vezu sa Turskom. Pošto je pomoć saveznika, koju je srpska vojska očekivala, izostala, glavnokomandujući srpske vojske, vojvoda Radomir Putnik, izdao je svoje poslednje i najbolnije naređenje: pokret preko Albanije prema Jadranskom moru – u susret saveznicima.