Paraćin danas

Opština Paraćin ima 58.300 stanovnika, od toga 25.292 stanovnika živi u gradu Paraćinu. U opštini se nalaze 34 osnovne škole i 4 srednje (Gimnazija, Mašinsko-elektrotehnička, Ekonomsko-trgovinska i Tehnološka škola).

Ukoliko želite da se podrobnije upoznate sa prošlošću Paraćina, pođite u Gradski muzej, koji shodno uslovima, održava raznovrsne aktivnosti, poput izložbi vezanih za jubilarne datume i aktuelna događanja, često sa međunarodnim karakterom. U sastavu Zavičajnog muzeja je i Spomen-muzej, rodna kuća Branka Krsmanovića, narodnog heroja, u Donjoj Mutnici.

Biblioteka „Dr Vićentije Rakić“ i Kulturni centar Paraćin osvežavaju kulturni život u gradu organizujući književne večeri, promocije, susrete i predavanja sa eminentnim književnicima i univerzitetskim profesorima.

Muzička škola „Milenko Živković“ još od 1975. godine podučava mlade, talentovane Paraćince na osam odseka: klavir, harmonika, violončelo, flauta, klarinet, truba, violina i solo pevanje. Radi u optimalnim uslovima. Ima Kamernu salu u kojoj se održavaju brojni koncerti i pod njenim okriljem su dečji hor i gradski hor„Karađorđe“.

Paraćin se može pohvaliti i Gradskim pozorištem koje je od davne 1926. godine, kada je i osnovano kao „Prvo diletantsko pozorište grada Paraćina“ do danas pripremilo 171 premijeru i odigralo preko 2.500 predstava pred 550.000 gledalaca koji znaju da ocene dramska umetnička dostignuća i uživaju u njima. Nikako nemojte propustiti priliku da pogledate kultnu predstavu našeg pozorišta „Stjuardese“!

Nakon obilaska našeg grada, pravo osveženje i relaksaciju će vam pružiti prelepi gradski parkovi.