Elektrotehničar multimedija

multimedija01Elektrotehničar multimedija je zanimanje novijeg datuma koje upisujemo od 2008. godine. Predstavlja pravi izbor za one koji žele zaposlenje odmah nakon srednje škole jer će im znanja koja steknu u radu sa odgovarajućim softverskim alatima pružiti tu mogućnost.

Zanimanje elektrotehničar multimedija daje prohodnost za studiranje na nekim visokim školama i fakultetima ne tipičnim za elektrotehničku struku kao što su primenjena i dramska umetnost, primenjena i umetnička fotografija, dizajn i arhitektura, uz odličnu pripremu za fakultete i visoke škole elektrotehničkih i ostalih tehničkih nauka.

Elektrotehničar računara

racunari01Računari su realnost današnjeg vremena i neophodan alat u raznim oblastima ljudske delatnosti. Svakom čoveku pogotovu mladom, danas je potrebno informatičko obrazovanje, minimalno na osnovnom nivou.

Za one koji bi malo više da upoznaju računare, savladaju hardverske osnove, nauče programiranje i upotrebu raznih programskih paketa iz raznih oblasti, ovaj smer je pravi izbor. 

Elektrotehničari računara osposobljavaju se za rad:

Elektrotehničar energetike

multimed280 2Elektrotehničar energetike je zanimanje koje upisujemo od 2014. godine. Omogućuje zaposlenje odmah posle srednje škole, kao i prohodnost za studiranje.

Izborom ovog zanimanja postiže se:

    • Upoznavanje sa osnovama projektovanja električnih instalacija, praktično obučavanje učenika u čitanju šema i projekata potrebnih za njihovu izradu, osposobljavanje učenika za izvođenje, pravilno održavanje, kao i pravilno postupanje pri pronalaženju i otklanjanju nastalih kvarova u električnoj instalaciji.

Elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje

termicki01Elektromehaničar za termičke i rashladne uređaje je zanimanje koje upisujemo od 2014. godine. Omogućuje zaposlenje odmah posle srednje škole  ili pokretanje sopstvenog biznisa.

Izborom ovog zanimanja postiže se: 

    • Učenici stiču znanja o električnim instalacijama u domaćinstvu i industriji neophodnim za obavljanje praktičnog rada u oblasti termičkih i rashladnih uređaja.

Elektroinstalater

slika 03Elektroinstalater je trogodišnje zanimanje u kojem ćete biti osposobljeni za održavanje, popravku i izvođenje električnih instalacija, kao i popravkom svih vrsta električnih uređaja i aparata. Tu spadaju i priključci za potrošnju električne energije, svetla, osigurači, utikači, prekidači, vezivanje vodova, priključivanje kabolova, montažni i demontažni poslovi za elektroinstalacije i drugo.

Isto tako, elektroinstalater se bavi i izradom instalacionog pribora i uređaja, izradom razvodnih tabli, mernih grupa, komandnih tabli i pultova. Ugrađuje i zamenjuje električna brojila, sklopke, automate i uređaje za merenje.

Autoelektričar

autoelektricar01Da li je zanimanje atraktivno i za koga je interesantno? 

  • Atraktivno je za mlade ljude koji vole tehniku-elektroniku i automobile,
  • interesantno je mladim ljudima koji vole neposredan rad i sticanje veština i znanja već u školi,
  • Sa ovim zanimanjem lako je doći do zapošljavanja ili za ambiciozne i samozapošljavanja (otvaranja sopstvenog servisa),
  • Uvek je moguće nastaviti školovanje na strukovnim studijama ili kod nas u školi završiti i peti stepen