Članci

Kategorija: Arhiva: Smerovi i upis

konkursMinistarstvo prosvete i nauke Republike Srbije objavilo je konkurs za upis učenika u srednju školu u školskoj 2012/13. godini.

Na završni ispit izlaze svi učenici i taj test polagaće 18. i 19. juna. Prvog dana iz srpskog jezika, a drugog dana iz matematike.

Na završnom ispitu će ove godine biti 25 odsto zadataka iz zbirki, 25 odsto će takođe biti poznati zadaci, ali sa izmenjenim redosledom odgovora ili izmenjenim brojevima, dok će polovina zadataka na testovima biti nepoznata. Posle polaganja završnog ispita učenici će popunjavati liste želja sa najviše 20 opredeljenja.

Redosled kandidata se utvrđuje na osnovu uspeha u prethodnom školovanju, koji donosi najviše 60 bodova i rezultata na završnom ispitu, koji donosi 40 bodova, odnosno 20 poena po testu.

Prema kalendaru upisa u srednje škole, preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, a konačni 25. juna. Đaci će predavati liste želja 26. i 27. juna, a prvi upisni krug biće 6. i 7. jula. Drugi upisni krug, u školama u kojima bude ostalo slobodnih mesta, biće 12. jula.

Od ukupnog broja mesta u srednjim školama, 21 odsto su u gimnazijama, 20 odsto su u trogodišnjim stručnim školama, a 59 odsto su u četvorogodišnjim stručnim školama.