12
sep 2012
Kategorija: Aleksandar Jevtić

Svi smo gledali SF filmove (a siguran sam da ih i dalje gledamo). Kao što svi znamo, u svim tim filmovima elektroničari imaju neke svoje uređaje, sprave i gadžete sa kojima svakodnevno rade, i naravno, sve te "skalamerije" imaju naziv dugačak dva reda. Ipak, stvarnost je malo drugačija. Daleko prostija.

Kupovina alata nije mala stvar. Alat se ne kupuje stalno, zato ga treba pažljivo odabrati. Ali, sada se nameće pitanje. Koji alat kupiti? Koliko finansija treba da izdvojiti? Da li taj alat mora biti brendiran? Koje boje? Ovo su samo neka od pitanja koja ljudi najčešće postavljaju.

Što se nas tiče, u početku će nam trebati samo dve alatke. Špicasta klešta i protoboard ploča. O ostatku alata govorićemo u nekoj od sledećih tema.

slika-1   slika-2

Šta je to protoboard ploča?

Protoboard ploča služi kao konstrukcijska osnova za privremeno projektovanje elektrouređaja jednosmernog napona.

slika-3

Sada ova protoboard ploča ima jako puno rupica u njoj? Kako idu spojevi u njoj? Ovako.

slika-4   slika-5

Svetle crte predstavljaju bakarne vodove. Veoma jednostavno zar ne?

Rad na ovoj ploči je krajnje jednostavan, na primer, ubacite jedan kraj otpornika u jedan vod, drugi kraj drugog otpornika u isti vod i ta dva otpornika su povezana. Prosto.

NAPOMENA: Ova ploča nije predviđena za rad sa naizmeničnom strujom (AC).

Najveća debljina provodnika koji može da se koristi za ovu ploču  iznosi 0.9 mm. Ploče dolaze u veličinama: mala (270), srednja (830) i velika (preko 830 kontakata). Najviše se koriste srednje ploče.

Toliko za danas. Od sada pa na dalje bavićemo se konkretnom izradom električnih kola. Videćemo šta je sve potrebno da bi jedan prost električni uređaj proradio, a videćemo i šta treba učiniti ako ne radi iz prve. Upoznaćemo se postepeno sa nekim novim alatima.

Sledeća tema: POČETNIČKI UREĐAJ, od A do Š! (Zasučimo rukave!)