06
jul 2013
Kategorija: Aleksandar Milojković

Ovo za nas i nije tako teško pitanje obzirom da je Microsoft Windows pustio veoma duboke korene širom sveta. Mi u Srbiji koristimo Microsoft Windows za sve što nam padne na pamet. Da li je to idealno? Da li možemo da iskoristimo računarski hardver na bolji ili lošiji način drugim operativnim sistemom?

Možda će vam ovaj tekst promeniti mišljenje o tome koji će te operativni sistem da koristite u budućnosti, a možda i ne.

Najpoznatiji operativni sistemi današnjice su:

01 win logo250   09 lin logo250  14 mac logo250

Microsoft Windows

ISTORIJA. Ovaj operativni sistem je bukvalno nastao od operativnog sistema DOS, a kako to? Pa Bill Gates je bio veoma snalažljiv čovek. On je otišao direktno u IBM i rekao im je kako ima rešenje za sve njihove probleme, tj. ima operativni sistem koji bi mogao da se pokrene na njihovim mašinama. Oni su to prihvatili i dali su mu rok da ga „dovrši" pre nego što mogu da ga koriste, Bill Gates u stvari nije imao nikakav operativni sistem, nego je u stvari kupio od Seattle Computers-a za 50.000 $. On ga je potom prepravio u svoju verziju koja se zvala MS-DOS. Tako da znate da MS-DOS nije Microsoft-ov originalni operativni sistem. Kako Steve Jobs i Bill Gates kažu „Dobri umetnici kopiraju, Najbolji kradu" :D. Posle se razvila prva verzija operativnog sistema sa grafičkim korisničkim interfejsom koja je ujedno bila kopija Apple-ovog kompjutera, a Apple je kopirao operativni sistem XeroX, on je u stvari bio prvi operativni sistem sa GUI okruženjem ali firma nije imala finansijskih sredstava da ga realizuje u komercijalni OS. Kako verovatno dobro od tada pa do danas postoje sledeće verzije MS-Windows-a, a to su:

Microsoft Windows 1.0

02 win ver1.0 350

Microsoft Windows 95-98

03 win 95 98 350

Microsoft Windows NT

04 win nt 350

Microsoft Windows 2000

05 win 2000 350

Microsoft Windows XP

06 win xp 350

Microsoft Windows Vista

04 win vista 350

Microsoft Windows 7

07 win 7 350

Microsoft Windows 8

08 win 8 350

To je to što se tiče Microsoft Windows-a. Pređimo i na druge gigante.

Linux

ISTORIJA. Linux je besplatna Open-Source verzija juniksolikog operativnog sistema (Unix). Napravio ga je Linus Torvalds iz Švedske dok je bio na fakultetu, on je samo hteo da dokaže sebi da je sposoban da napravi operativni sistem koji će biti kompatibilan sa AT&T hard diskovima. Do danas je postigao veoma dobar uspeh, skoro svaki računar koji služi za pokretanje servera ima Linux kao operativni sistem. Za linux je tehnički nemoguće da se napravi virus ukoliko nemate pristup root-u tj. korenu operativnog sistema koji ima dozvolu da piše i briše svaki mogući podatak, kada pokrećete Linux kao operativni sistem, hard disku nije potrebno da se defragmentuje jer Linux za razliku od Microsoft-a koristi poseban sistem skladištenje podataka koji ima jednu arhitekturu koji ne vidi hard disk kao C: skup ajnode (inode). Linux je besplatan operativni sistem koji se sastoji samo iz kernela. Postoje različite distribucije za Linux kao što su Ubuntu, OpenSUSE, Linux MINT i tako dalje. Linux baš i nema veliku softversku podršku, ali može da se koristi za kućnu upotrebu(Isključivo se koristi Ubuntu). Čist Linux kernel bez ikakvih distribucija izgleda ovako:

10 lin kernel 350

A gore pomenute distribucije izgledaju ovako:

Ubuntu Linux(12.04 LTS)

11 lin ubuntu 350

OpenSUSE Linux

12 lin suse 350

Linux MINT

13 lin mint 350

Ovde stajem sa Linuksom, pređimo na treću i poslednju stvar a to je Mac OS X.

Mac OS X

ISTORIJA. Mac OS X je najkvalitetniji operativni sistem na svetu, i takodje najkompleksniji. Razvila ga je kompanija Apple Computers specijalno za njihove Macintosh računare. Mac OS X je najkvalitetniji operativni sistem ali i sa najnižom cenom od svega 20 $. Zašto je ovako jeftin? Pa ovako, da bi ste pokrenuli operativni sistem Mac OS X potrebno je da imate Apple-ov hardver koji nije uopšte jeftin, kreće se od 700€ do 1600€. Ovako izgledu neke od zadnjih verzija:

Mac OS X Panther

15 mac x panter 350

Mac OS X Snow Leopard

16 mac x leopard 350

Mac OS X Mountain Lion

17 mac x lion 350