Kategorija: Učenici

izlet 01

Ученици првог разреда Машинско-електротехничке школе из Параћина дана 14.5.2016. године кренули су на једнодневни излет на релацији: Параћин - манастир Св. Роман - Ђунис - Љубостиња - Жича - Врњачка Бања - Параћин. На пут је кренуло укупно 52 ученика и троје професора (Александра Стефановић, одељењски старешина и вођа пута, Миодраг Стефановић, одељењски старешина, и Катарина Милићевић, професор верске наставе) у 8.00 сати.

Манастир Свети Роман се сматра једним од најстаријих манастира Српске Православне цркве и налази се на десној обали Јужне Мораве, у непосредној близини села Ђунис. Испред монашког братства, ученицима се обратио свештеник врло живописном и интересантном причом о ктитору манастира Светом Роману Синаиту, а затим и о грофу Рајевском (Толстојевом јунаку Вронском из романа „Ана Карењина“) чије је срце сахрањено у порти манастира. У селу Ђунис се налази и истоимени манастир, па су ученици посетили главну цркву посвећену Покрову Свете Богородице, Малу цркву и извор лековите воде.

izlet 02 izlet 03

Манастири Љубостиња и Жича ученицима су били познати са неких ранијих екскурзија и посета, али и овога пута су имали прилике да чују монахиње и сазнају нове појединости из историје српског народа и његове традиције.

Иако су најављиване падавине, временске прилике су нас послужиле и сва места која смо обилазили могли смо несметано, без журбе да разгледамо и обиђемо. На крају путовања, ученици су имали слободно време у Врњачкој Бањи - ручали су, шетали и у заказано време (17.30) кренули смо ка Параћину.

izlet 04

Излет је завршен у 19.30 сати и предметни наставници који су водили излет, сматрају да су постављени задаци и циљеви у потпуности испуњени. Ученици су се долично понашали и на прави начин представљали и себе, школу и породице из којих долазе. И сами ученици су били јако задовољни излетом на који су ишли и изјавили да им је било јако лепо, да су нека од ових места и раније имали прилике да посете, али да су и овога пута дошли са великим утисцима.

Александра Стефановић,
одељењски старешина и вођа пута